Ποιοι θα γλυτώσουν την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων λόγω κορωνοϊού και ποιοι όχι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν «κούρεμα» ενοικίων, θα εξαιρεθούν εφέτος από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ήτοι θα φορολογηθούν αποκλειστικά με βάση τα εισοδήματα που θα δηλώσουν.

Ωστόσο, για να μην επιβραβεύσει τους κατά σύστημα φοροφυγάδες το υπουργείο Οικονομικών βάζει ένα «φίλτρο». Αποφάσισε πως της τεκμαρτής φορολόγησης θα γλυτώσουν μόνον όσοι από τους προαναφερόμενους δικαιούχους δεν είχαν φορολογηθεί με αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης σε μία τουλάχιστον από τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Πιο απλά, αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας – που σήμερα πλήττεται από την πανδημία -δήλωσε στην εφορία εισοδήματα για το 2019 που δεν δικαιολογούνταν από τον τρόπο διαβίωσής του και φορολογήθηκε το 2020 με τεκμαρτό τρόπο, τότε αυτός θα εξαιρεθεί της ευνοϊκής ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Τα έσοδα από τη φορολόγηση βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης στηρίζουν αισθητά τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ενδεικτικό πως ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης αύξησε τα φορολογικά έσοδα του 2019 κατά 6,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το εισόδημα που δηλώθηκε από όλα τα φυσικά πρόσωπα το φορολογικό έτος 2018 έφτασε το ποσό των 75,2 δισ. ευρώ, ενώ το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα το 2019 άγγιξε τα 81,6 δισ. ευρώ, λόγω της προσαύξησης των τεκμηρίων.

Από το στοιχείο αυτό προκύπτει και το πόσο σημαντικό είναι το μέτρο της αναστολής των τεκμηρίων για τους πληττόμενους, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους, λόγω της πανδημίας και των δύο lockdowns, να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να έπρεπε να πληρώσουν φόρους για πλασματικά εισοδήματα.

Σχετικά